Skip to content →

Keskkonnasõbra suvekool pakkus katsetamist uurimislaboris ja looduses


Jaanus Uibu, TÜ teaduskooli uurimislabor


Chemicumis tegutsev TÜ teaduskooli uurimislabor võõrustas 4.–6. augustil erinevatest Eesti piirkondadest pärit loodusteaduste-huvilisi põhikooliõpilasi esimest korda toimunud keskkonnasõbra suvekoolis.

Kolmel järjestikusel päeval kehastus 19 noort osalejat paaridena töötavateks laborantideks-uurijateks, et astuda uurimislaboris vastu uuele loodusteaduslikule väljakutsele. Esmalt tuli neil Pesupähklilaboris lahendada Mulgimaa maherestoranipidaja Leemet Kulbi mure: kas pesugeeli valmistamiseks tellitud mahe-pesupähklijahu proovipartiid sisaldavad ikka õiget toodet ja kas ökoloogiline pesupähkligeel kannatab konkurentsi sünteetilise pesuvahendiga.

Teisel päeval selgitati Kartulilaboris, kas ettevõtlike noortalunike Heigo ja Heli kasvatatud kartul „Laura” sobib oma tiheduselt kartulikrõpsude tootmiseks, kas krõpsuviilusid saaks kuivatada innovaatilisel osmoosi meetodil ning kui paksud viilud selleks sobiksid. Lisaks meelitati õhukese kihi kromatograafia abil spinatist välja erinevad kasulikud lehepigmendid.

Kolmandal päeval tuli osalejatel Keskkonnalaboris loodusteadusliku detektiivitöö abil selgitada, kuidas ning kelle süül reostus talunik Jüri kodutiik. Nende probleemide lahendamiseks võeti appi nii bioloogia, keemia kui ka füüsika. Õpilasi juhendasid katsete tegemisel Tartu Ülikooli kraadiõppurid ja õppejõud.

Lisaks lahendati igal päeval teemakohast veebiviktoriini. Tublimad teenisid eri tegevuste eest ka väikeseid auhindu.

Suvekoolile kohaselt ei piirdunud tegevused vaid laboriga, vaid pärastlõunad veedeti Chemicumi ümbruse rohumaadel ja parkides. Mitmekesiste välitööde käigus õpiti juhendajate abiga tundma erinevaid pilveliike, mõõdeti mulla, rohu, asfaldi, õhu ja atmosfääri temperatuure, õhurõhku ja -niiskust. Lisaks mõõdeti, kui palju energiat on talletatud puudesse ja rohurindesse. Nii laboris kui ka õues töötati teadlaste kombel: valmisid uurimisprotokollid, andmetabelid, graafikud ja diagrammid. Viimasel päeval peeti maha ka lõbus teatevõistlus, mis seisnes veeanuma täitmises ebatavalisel viisil. Suvekool lõppes ühise tordisöömisega.

Peaaegu kõik osalejad leidsid tagasisidet andes, et said suvekoolist häid ja kasulikke kogemusi. Kogutud tagasiside põhjal oli osalejate jaoks kõige põnevam ehtsas teaduslaboris tegutsemine. Üks õpilane kirjutas: „Mulle meeldis, et saime töötada päris laborites ja katsed olid kihvtid ning huvitavad.“ Osalejad nautisid ka välitöödel rühmakaaslastega suhtlemist ja koostööd. Kõik osalejad märkisid, et said suvekoolist uusi teadmisi.

Keskkonnasõbra suvekool sai teoks TÜ teaduskooli ja Eesti Teadushuvihariduse Liidu koostöös. Suvekooli korraldas TÜ teaduskooli uurimislabori tiim Karin Hellati ja Ülle Kikase koordineerimisel.

 

Published in Uncategorized

Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga