Skip to content →

Sügisesel koolivaheajal orienteeruti, ehitati kraanat ja tehti laboris katseid


Jaanus Sepp, TÜ teaduskooli arendus- ja koostöö peaspetsialist


Tartu Ülikooli teaduskooli õpihuvilaagris oli sügisesel koolivaheajal avastamist küll ja veel. Kolme päeva jooksul omandasid 6.–9. klasside õpilased erinevatest Tartu koolidest silmaringi avardavaid loodusteaduslikke avastusõppe kogemusi.

Chemicumi keskkonnalaboris oli 16-liikmelise rühma esimeseks oluliseks ülesandeks sobivas suuruses valge kitli selga sobitamine ja muidugi käte desinfitseerimine, millele järgnes juba tiigi veeproovi uurimine, kus tuli tegusa detektiivitöö kaudu välja selgitada selle reostuse põhjus. Lahenduseni jõudmiseks pidid õpilased kasutama loogilist mõtlemist ja läbi tegema leidlikke eksperimente keemia ja füüsika valdkondadest. Eduka tulemuse kindlustas oskuslik meeskonnatöö.

Pärastlõunasel väliõppusel tutvuti energiaringega looduses. Uuriti, kuidas soojusenergia liigub maapinna ja atmosfääri vahel ning kui palju energiat on salvestunud biomassis. „Kõige ägedam oli Physicumis, kus sai vatipulga põlema panna ja vaadata, mis värvi leegid tekivad“ vastasid osalejad Tartu Tamme Koolist ja lisasid seejärel, et tahvlitega orienteerumine oli samuti tore.

Osalejatel avanes tõepoolest võimalus leida Physicumis tudengite juhendamisel vastused järgmistele küsimustele: miks põhjustavad keemilised reaktsioonid värvide muutust, miks on keemilised ained üldse värvilised, miks me näeme objekte värvilisena ja miks on valguse värvus taimedele oluline. Kõik katsed toimusid loomulikult ettenähtud ohutusnõudeid järgides.

Tahvlitega orienteerumine pani taaskord proovile koostööoskused ja strateegilise mõtlemise, kui Toomemäel liikudes tuli õpilastel koguda virtuaalseid käbisid ja anda 40 küsimusele õige vastus. Samas oli ka oht välja teenitud käbid kaotada, kui liiguti liiga hoogsalt varasemalt ära märgitud keelutsooni. Õpilased läbisid pooleteise tunni jooksul ligi viis kilomeetrit. Põnevat liikumismängu aitas korraldada seiklusfirma 360 Kraadi.

Fakti, et grilltikkude ja liimipüstoliga on võimalik ehitada kuni 12-kilogrammist raskust tõstev kraana, asusid õpilased Kvarki juhendaja käe all meeskondlikult järele proovima. Hasarti läksid ka muidu väga tagasihoidlikud õpilased ja rekordiks kujunes 4,2-kilogrammist raskust taluv tikukraana.

Teaduskooli kogemus laagri korraldajana on pikaajaline ja tänu Haridus- ja Teadusministeeriumi toetusele said 64 õpilast võimaluse sisustada oma oktoobrikuu koolivaheaeg uute sõprade ja loodusteaduste valdkonna raames silmaringi laiendamisega.

Täname linnalaagri korraldustiimi poolt kõiki osalejaid ja loodame, et saite läbitud kolmest päevast sama meeldiva kogemuse kui Miina Härma Gümnaasiumi õpilane Stefan Robin, kellelt laagri kõige meeldivama osa kohta küsides saime vastuseks: „Kõik meeldis!“.

Published in Uncategorized

Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga